Kesan Kekurangan Air

Tubuh badan kita akan menunjukkan beberapa gejala sekiranya kekurangan air. Antara tanda-tanda badan kita mengalami kekurangan air yang kronik ialah :


  1. Tekanan darah menurun
  2. lesu / keletihan pada waktu siang
  3. Dehidrasi
  4. memperlahankan kadar metabolisma badan
  5. Sukar singkirkan bahan toksik
  6. Meningkatkan keinginan untuk makan
  7. Sembelit- bila tubuh kekurangan air, najis menjadi keras dan sukar untuk membuang air besar. 
  8. Air kencing kotor - Hampir 180 liter air dikitar semula oleh buah pinggangsetiap hari kerana ia merupakan penapis bahan buangan dari darah dalam tubuh manusia. tanpa air yang cukup, pengeluaran air kencing akan berkurang dan menyebabkan bahan buangan menjadi lebih pekat dan menyebabkan air kencing menjadi kotor.
  9. Kulit kusam - ini kerana kurang minum air menyebabkan aliran darah dalam kapilari di kulit juga tidak maksimal.
  10. Mengganggu fungsi ginjal - ini kerana air sangat penting untuk mencegah penyakit batu karang. dengan cukupnya air dalam badan, maka komponen pembentukan batu karang menjadi lebih mudah keluar semasa perkumuhan.

Banyak lagi kesan kekurangan air ni sebenarnya. Sebab itulah air penting untuk tubuh badan kita. Apa yang penting adalah kita perlu mendapatkan air yang bersih untuk diri sendiri dan keluarga..



Anugerah Terindah

Genap 11 Sept 2015, 2 tahun sudah anugerah Allah pada saya dan suami.. Hadiah berharga yang menyerikan rumah kami. Satu-satunya anak yang kami ada setakat ini (insya Allah bertambah lagi).

Tak boleh lupa saat-saat kelahiran si comel... Dua hari lewat dari tarikh asal.. Berdebar, risau, x sabar, macam2 perasaan keluar. Akhirnya Allah hadirkan baby comel ni pada 11 Sept 2013 jam 6.02 pagi.. Ada saya ceritakan pada entry tahun lepas.. Rasanya pengalaman ni saya takkan lupa dan setiap tahun saya akan ceritakan pada anak saya..

Actually teringin nak rasai lagi pengalaman tu, tapi belum masanya lagi. Kita tunggu dan bersabar ye..hihi..

Apa yang saya nak ceritakan ialah pengalaman 2 tahun menjadi mama. Mungkin pada mereka pengalaman saya tak la sebanyak mereka yang anak dah ramai.. Tapi untuj saya pengalaman ini banyak mengajar saya erti sabar. Saya memang agak kasar dan keras. Ditambah beban kerja dan perjalanan jauh ke tempat kerja buat saya rasa tertekan. Bila pulang ke rumah ank merenggek saya jadi rimas... Tapi, bila tengok wajah comel tersenyum minta perhatian, saya sendiri yang menangis. Mengangis sebab rasa berdosa tak layan anak dengan baik..

Dan apa yang saya buat, saya lebih dekatkan diri dengan Allah, berzikir berdoa mohon kesabaran dan kelembutan hati. Saya baca tips untuk ibu bapa di blog-blog dan berkongsi pendapat dengan kawan-kawan. Alhamdulillah lebih rasional skit skrg ni. Hihihi... Doakan saya jadi mama yang baik dan penyayang.. Dan doakan anak saya jadi anak yang solehah.  ✌

Hayfa Sofia 2 tahun

Pencuci Organik Pilihan Ramai

 Tahukah anda kebanyakan bahan pencuci serbaguna dipasaraya-pasaraya mengandungi toksin dan bahan kimia yang boleh meosakkan kulit dan sistem pernafasan. Contoh bahan yang digunakan ialah bahan pelarut sintetik yang boleh mengganggu keseimbangan hormon, bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve iaitu sejenis neurotoksin yang boleh merengsakan hidung, juga Morfolin yang merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.
Shaklee memperkenalkan sejenis cucian yang tidak mengandugngi bahan-bahan diatas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain iaitu Pekatan Pencuci Super organik Basic H2. Kepekatan yang tinggi - 16 auns membuat sehingga 48 gelen pembersih berkuasa apabila bercampur dengan air. Permbersih Basic H2 beloh menghilangkan kotoran, gris, dan kotoran yang sukar dibasuh.
Perbezaan Shaklee
Selamat:
❇ Tidak bertoksik
❇ Tanpa gas beracun
❇ Tanpa bahan kimia berbahaya
❇ Tanpa bahan pewangi
❇ Lembut pada tangan
❇ pH seimbang
❇ Tanpa klorin
Berkesan:
❇ Berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyak
❇ Kepekatan berganda - 16 auns boleh dicairkan dengan 58 gelen air
❇ Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H dimana hanya separuh diperlukan unuk muatan yang sama
Mesra Alam
❇ Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada JAGUNG dan KELAPA
❇ Biorosot
❇ Tanpa fosfat
❇ Bungkusan yang boleh dikitar semula
❇ Tanpa bahan pewarna
❇ Selamat untuk sistem dan pembentungan
sayur yang dah layu
selepas direndam dengan beberapa titik basic h dan air

Intelligent Sport Bracelet OLED E02 Watch

Intelligent Sport Bracelet OLED E02 Watch
Features:
1. Watch function, time display
2. Call reminder: For Android OS, display the in-call number; For iOS, display INCOMING CALL
3. Camera remote
4. Video remote
5. Find phone (Android)
6. Lost warning, out of range alarm
7. All day tracking: Step counting, distance, calorie
8. Sleep tracking: Sleeping time, sleeping quality
9. Message notice (Android)
10. Clock alarm: Setting clock
11. Task alert: Can create at most 3 tasks, will remind you by vibration or display
12. Move alert: Alert you moving every 30 minutes
13. Fitness goal setting
14. Fitness information sharing
15. Water resistant level: IP57
16. App download: E02 App named Body Sensor, you can download it from App store or Google Play; And the Android must be Android 4.3 OS, iOS 7 or above which is compatible with Bluetooth 4.0
RM160 include postage. WhatsApp @ SMS : 0105696559 (Fikri) to purchase. TQ ;)

Atasi Masalah Anak Sembelit

Ramai ibu-ibu runsing bila anak kecil tidak dapat membuang air besar dengan lancar atau dipanggil sembelit. Tidak tahan melihat anak menangis kesakitan dan tidak selesa ketika membuang air besar.

Antara punca berlakunya sembelit ialah disebabkan oleh susu formula. Bayi yang diberi susu formula lebih mudah mendapat sembelit berbanding bayi yang diberi susu ibu kerana susu ibu mudah dihadam. Sembelit juga terjadi apabila bayi tidak selera untuk minum susu kerana demam, selsema dan mula tumbuh gigi kerana kekurangan air dalam badan atau dehidrasi.

Bila sembelit terjadi ibubapa akan bawa anak ke klinik untuk mendapat rawatan selanjutnya. Doktor selalu menyarankan ibubapa memberikan lebih air kosong kepada bayi dan tidak memberikan susu formula. Alternatif kepada susu formula untuk anak berasa kenyang ialah makanan berkuah/sup dan air kosong/air buah-buahan.

Jika tidak berjaya juga boleh la menggunakan ubat-ubat yang diberikan oleh doktor. Antara ubat yang selamat digunakan untuk bayi 6 bulan ke atas ialah Lactulose. Boleh juga dapatkan difarmasi-farmasi tetapi seeloknya dapatkan nasihat doktor.

Namun begitu, saya ada alternatif lain yang saya sendiri gunakan. Anak saya mula mengalami sembelit seusia setahun. Bermacam cara saya gunakan, antaranya berjumpa doktor, ambil ubat hemophaty, berikan jus buahan dan lain-lain. Bukan tidak berhasil tetapi sembelit kembali lagi dan lagi... Sehinggalah saya tekad untuk berikan anak saya set kanak-kanak dari Shaklee. Saya campurkan susu formula, tamar cocoa dan MEALSHAKES (info mealshakes). Saya juga berika Chewable Vitamin C kepada anak saya. Alhamdulillah, anak saya sekarang semakin ceria, berat bertambah, berselera makan dan aktif.

Set Kanak-kanak


Video berkenaa Mealshakes




Jom Bersenam

Jom bersenam!! Nak lagi? Tunggu video lain lagi 😋

11 kesan kekurangan Vitamin B

Vitamin B diperlukan untuk dewasa dan kanak-kanak yang sedang membesar. Dalam pemakanan kita seharian juga terkandung vitamin B tetapi kuantiti dan kualitinya tidak banyak. Contohnya Vitamin B ada di dalam telur tetapi berapa biji yang sepatutnya kita makan untuk dapat Vitamin B yang cukup? Dan adakah kualitinya terbaik dengan cara kita masak?
Shaklee menghasilkan tablet Vitamin B untuk kita mendapatkan khasiat Vitamin B yang cukup. Saintis di Shaklee menggabungkan kesemua Vitamin B dalam satu table dan terhasillah Vitamin B-Complex.
Apa kesan jika kita tidak mendapatkan secukupnya Vitamin B? Ini senarainya:
1. Lemah sistem saraf
2. Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung
3. Pembentukkan sel abnormal
4. Mengakibatkan anemia
5. Masalah depresi (tekanan perasaan)
6. Kehilangan daya memori
7. Cepat letih
8. Sesak nafas
9. Insomnia
10. Kurang fokus dan konsentrasi
11. Mudah tersinggung dengan erti kata lain cepat tersentap 
*next entry kita tgk manfaat/kelebihan Vitamin B pulak
✌ husna razak
Perunding Shaklee Kesihatan dan Kecantikan
0132390653

Alahan / Alergik - Apa Penawarnya?

Penyakit kulit ada berbagai jenis. Ada disebabkan jangkitan kuman seperti bakteria, virus dan kulat. Ada disebabkan oleh pengubahsuaian sistem imun seperti alahan, reaksi hipersenditif, resdung dan yang berkaitan dengan masalah dalan darah (ekzema dan psoriasis).

Saya mencadangkan beberapa suplement dari Shaklee untuk anda semua mencuba dan merasai kesannya. Kebanyakkan pengguna memang berpuas hati. Alahan atau resdung berkurangan selepas beberapa waktu pengambilan suplement ini secara konsisten. Antara suplement tersebut ialah...


Anti-oksida dan membaiki sel

Meredakan kegatalan pada kulit 

Detox toksin dalam badan

Meningkatkan penghasilan darah merah dan mengurangkan stress akibat kegatalan

Mencantikkan kulit dan menambah imun badan

Pengedar Shaklee Anda
Husna Razak
0132390653
nurulhusna.ar@gmail.com

Tips: Masuk Rumah Baru

Assalamualaikum...
Hi...
Saya nak kongsi tips masuk rumah baru.. Ini berdasarkan apa yang saya search dan pendapat saya. Maklum la, saya pun memang nak masuk rumah. Jadi sambil-sambil saya buat persediaan, saya kongsikan sekali...
1. Pastikan sebelum masuk periksa keadaan rumah. Yang mana perlu dilaporkan pada kontraktor. Paip pecah ke, pintu rosak ke, sinki senget ke... Kalau dah duduk susah nak panggil diorang betulkan.
2. Pasang grill. Sebabnya kalau pasang lampu kipas dulu tapi tak duduk lagi, kena rembat lampu kipas, nayaaa je..hihi
3. Lepas baru buat wiring... Jangan basuh lagi sebab kerja-kerja wiring tu akan tinggalkan habuk dan pasir simen..
4. Oh ye, kalau budget lebih, buat la renovation terus. Kitchen kabinet ke apa ke.. Selalunya isteri-isteri la yg suka sangat bab kitchen kabinet ni kan..
5. Dah selesai semua baru basuh lantai.. Basuh lantai ni pun ada tips tau.. Bukan macam mop biasa. Rumah tu baru siap so banyak kesan-kesan cat, pasir, habuk... Setakat mop biasa atau basuh dengan air gitu je tak bersih... Nanti saya bg tips ni pulak.
6.. Baru la masuk rumah...
Erm, ada ke tips lain?? Meh la kongsi. Kot la saya tertinggal.. ✌

Cuci Usus - Cara Nak Kempiskan Perut Buncit

Assalamualaikum. Selamat pagi... Dah sarapan pagi...

Pagi ni nak citer sikit pasal cuci usus.. Geli? haa, jangan geli-geli sebab penting sangat untuk kita jaga kesihatan usus kita. Dari situ la datangnya segala penyakit. Terutamanya sembelit dan kemungkinan boleh mengakibatkan kanser.


Perut buncit menandakan kolon yang tersumbat dengan najis dan berkerak

Kerak yang tersumbat
Macam mana nak keluarkan kerak-kerak ni? Pembedahan? hohoho jangan bazirkan banyak wang jika ada cara yang mudah dan murah. Apa tu?


Tarrrraaaa...

Makanan Tambahan Anak Bermula Umur Setahun

Untuk anak yang sudah berganjak ke umur setahun, sudah boleh diberikan makanan tambahan atau suplemen. Dan kebanyakan ibu bapa kini lebih memilih Shaklee kerana mereka percaya Shaklee adalah suplemen yang bersih, selamat dan berkesan.
Ini adalah senarai set untuk Si Kecil anda.

Mealshakes ➡ Lengkap dengan 24 jenis vitamin dan mineral. Minuman multivitamin perasa vanila yang lengkap tanpa pewarna dan perisa tiruan. Mealshakes dapat menambah selera anak. Terutamanya yang tidak suka makan nasi. Ada juga yg dapat mengatasi masalah sembelit anak yang teruk.

Chewable Vita C ➡ Mengandungi biotin, asid folik, kalsium dan magnesium dalam membina tulang dan sel-sel dalam proses pembesaran.

Omega Guard ➡ Kaya dengan protien untuk membantu menyihatkan sel-sel. Mengandungi vitamin A, C, E, Zink dan Selenium sebagai anti-oksida. Lengkap dengan B-complex, zat besi untuk membentuk sel darah merah yang sihat.

Vitalea for Children ➡ Lenkap dengan 19 vitamin dan mineral. Membantu memberi nutrisi lengkap untuk anak-anak yang tak suka sayur dan buah-buahan. Membantu tumbesaran tulang dan otak dan meyokong sistem imun. 


KETAWA 15 MINIT

Bila kita ketawa secara tak sedar kita dah mengubah mood persekitaran dan diri kita sendiri. Bukan itu saja, ketawa juga boleh :

1. Melancarkan peredaran darah
   Tekanan darah, pernafasan dan kadar denyutan jantung akan meningkat semasa kita ketawa dan melancarkan peredaran darah.

2. Meningkatkan paras oksigen
   Semasa ketawa kita menghela udara dalam kauntiti yang banyak daripada biasa. paras oksigen dalam darah akan meningkat seterusnya melalui sel dan saraf otak. Tindak balas ini membantu meyegarkan minda dan meingkatkan daya tumpuan.

3. Otot-otot bersenam.
    Menurut kajian, tubuh kita seperti bersenam ketika ketawa kerana waktu ini otot-oto meregang teruta dibahaian perut, belakang badan dan muka.

4. Meningkatkan imuniti daya tahan terhadap deria sakit
    Hormon gembir endorfin dikeluarkan ketika ketawa. Endorfin meningkatkan imuniti dan daya tahan terhadap deria sakit.

5. Mengelakkan serangan jantung
    Penyelidik dari Universiti Maryland melaporkan seseorang yang suka keta lebih sukar mendapat serangan jantung.

6.  Ketawa membaiki hubungan sesama manusia.
    Kajian menunujukkan seseorang ya g suka berjenaka dan ketawa lebihsihat dan berpeluang untuk hidup lebih lama. Dan dia juga disenangi orang sekelilingnya.




Ketawa lah untuk hidup yang lebih sihat...


4 Jenis Senaman Ringkas Untuk Langsing

Dalam proses menguruskan badan, diet dan suplemen menjadi perkara utama dan mudah untuk kita buat. Tetapi untuk bersenam adalah sesuatu yang sukar atau kata lain MALAS... Banyak alasan yang dicipta dan yang paling polular adalah tak cukup masa.

Ini ada 4 jenis senaman ringkas yang boleh diikuti.

1. Pilates >> Boleh dilakukan di rumah kerana pergeraknya yang mudah. Apa yang perlu ada fokuskan adalah kawalan pernafasan serta pergerakan yang merupakan aspek penting dalam senaman ini.


2. Gim >> Bersenam di gim merupakan trend masa kini untuk mengekalkan gaya hidup sihat. Melakukan senaman yang sama akan menimbulkan kebosanan tetapi bila di Gim, anda boleh mempelbagaikan senaman dengan mengunakan peralatan yang ada. Jika anda mempunyai budget lebih, anda boleh mengupah jurulatih untuk membimbing anda.



3. Body Combat >> Body Combat adalah senaman kardio yang menggabungkan gerakan asas seni mempertahankan diri isitu karate, muay thai dan taekwando.


4. Yoga >> Senaman Yoga memerlukan anda untuk sentiasa bertenang dan berbas dan berfikir apa-apa. ia dapat membantu meningkatkan kosentrasi dan fokus dengan sesuatu yang anda lakukan.




14 Sebab Untuk Pilih Shaklee Energizing Protein

Manfaat protein soya termasuk tenaga, kecergasan dan stamina yang berterusan. Ditambah dengan faedah secara semulajadi yang mengandungi isoflavones yang tidak dapat didalam daging atau produk tenusu.

Antara sebab anda perlu pilih ESP.

1. 14 grams protien untuk setiap hidangan
2. Protein soya non-GMO dan mempunyai sijil IPP
3. Qualiti tertinggi yang berkaitan protein
4. sumber protein sayuran semulajadi
5. Semulajadi bebas kolestrol
6. Tiada lemak tepu
7. 1 gram jumlah lemak untuk setiap hidangan
8. Semulajadi bebas laktosa
9. 50% kalsium harian yang diperlukan
10. semua amino asid, termasuk 9 yang penting yang perlu anda dapatkan dari makanan harian
11. Pemprosesan menggunakan air untuk mengekalkan keadaan semulajadi isoflavones seperti genistein dan daidzein
12. Rasa vanila yang lazat.
13 Tiada tambahan pewarna, pemanis, warna dan perisa tiruan.
14. Disahkan halal.

#Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.



Shaklee National Conference 5-7 Jun 2015

Assalamualaikum dan hi,


Semalam baru je berakhir Shaklee National Conference untuk tahun 2015 kt Mines International Exibiton Conviention Centre, Serdang. Walaupun dapat pegi hari Ahad 7 Jun 2015 je. dan sebelah pagi sahaja... tapi terasa keseronokan NC tu... mana taknya, tgk kawan-kawan diikhtiraf dalam Shaklee. Bila tgk kawan-kawan Shaklee naik pentas, semangat kita pun membara nak naik pentas untuk tahun hadapan.. kena usaha lebih lagi ni..

Macam-macam aktiviti yang diadakan sepanjang NC berlangsung, ada pemeriksaan kesihatan, keterangan berkenaan penjagaan kulit wajah, cara penggunaan pencuci rumah dan pencuci pakaian. Ada jualan barang-barang dari Shaklee jugak. Untuk pembelian RM500 ke atas dan RM1000 ke atas dapat lucky draw...memang meriah lah...tak rugi pegi walaupun sekejap.

Dalam dewan, selain pengikhtirafan kepada ahli-ahli Shaklee, aktiviti diselang selikan dengan perkongsian dari Master-Master Shaklee. kebanyakkan memberi motivasi dan kata-kata semangat kepada semua yang hadir. Dari yang dulunya hanya surirumah biasa hingga lah yang berkerjaya sebagai jururawat, peguam dan jurutera. Semuanya boleh berjaya jika ada kemahuan dan semangat yang tinggi.

Rasa puas dan seronok tu belum hilang lagi dan ditambah semangat membara untuk terus menerajui empire Shaklee ni... Banyak kelebihan yang Shaklee bagi pada ahli-ahli dia tak sama macam majikan ditempat kerja bagi.. Salah satunya boleh bekerja dari rumah... Tapi kena berdisiplin tinggi lah.. Sebab tu Shaklee bagi banyak kelas dan latihan untuk kita mantapkan perniagaan dan ketahanan dari segi mental dan fizikal...

Jika ada yang berminat nak sertai Shaklee ni.. Boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.

Agen Shaklee Terbaik Anda
Nurul Husna
0132390653










Saat terindah hidup wanita

Kepada semua wanita-wanita, apa agaknya perkara yang terindah dalam hidup korang?

💍💐 waktu korang di ijabkabul
🎓 waktu berjaya dapat ijazah/master/phd
📝 waktu dapat pekerjaan yang korang idam2kan
👶 waktu mengandung atau melahirkan anak

Pasti ada sesuatu yang terindah dalam hidup korang yang tak dapat dilupakan...kan... Antara perkara yang terindah dalam hidup saya adalah bila saya disahkan mengandung...bukan perkara lain tu tak seronok tapi bila mengandung ada sesuatu kelainan dalam hidup dan perubahan dari segi emosi, tindakan dan of coz bentuk bdn..hihi...

Bila kita dapat tahu kita mengandung, secara automatik terdetik dalam hati ada nyawa dalam rahim kita yang sedang membesar. Kita akan spontan menjadi lebih berhati-hati dalam setiap tindakan.. Pemakanan terjaga, mula ambil suplemen, baca bahan bacaan yang elok-elok, lebih banyak baca Al-Quran, buat senaman dan macam-macam lagi.

Sampai satu ketika bila bayi sudah matang kita akan dapat rasa degup jantung dan pergerakkan bayi kita. Masa tu hanya ibu-ibu yang tahu perasaan suka tu.. Betapa hebatnya ciptaan Allah SWT. Dan saat melahirkan adalah debaran maha hebat yang Allah berikan.. Sakit waktu melahirkan, tp bila lps 2-5  bulan dah tak ingat macam mana rasa sakit tu.. Ajaibkan.. Lepas tu mengandung lagi 😁.

Saya doakan semoga Allah bagi peluang kepada wanita-wanita didunia ni kesempatan dan peluang utk merasai pengalaman mengandung dan melahirkan. *saya pun nak rasa lagi 😁

✏ Untuk yang berusaha untuk mengandung boleh cuba set kesuburan: b- complex, gla complex, vitamin e dan zinc.

✏ Untuk yang dah mengandung boleh cuba set mengandung utk nutrisi ibu dan anak..

✏ Untuk yang dah melahirkan boleh cuba set bersalin...

Semua adalah untuk persedia sebelum dan selepas melahirkan anak... Menjaga kesihatan adalah penting untuk semua orang.. 😊

Hubungi Agen Shakee Terbaik Anda
Nurul Husna
013-2390653

Magnet Rezeki

ANTARA 3 cara menjadi “magnet” rezeki:
1. Solat Sunat Dhuha
Solat sunat Dhuha termasuk dalam kandungan Hadith Rasulullah s.a.w sebagai amalan yang digalakkan untuk diamalkan. Mengikut kajian, Solat Sunat Dhuha yang dilakukan pada awal pagi hari mempunyai rahsia dan khasiat tersendiri.
Individu yang sentiasa mengamalkan Solat sunat Dhuha akan lebih cenderung dan berkebolehan berkomunikasi dengan hebat dan mampu menjadi “magnet rezeki.” Rezeki akan lebih mudah mendekati mereka (dengan izin Allah).
2. Banyakkan Bersedekah
Percayalah bahawa semakin banyak kita bersedekah, semakin Allah menambahkan rezeki kita. Sedekah dan zakat mempunyai rahsia tersendiri di mana ia dapat menyuburkan dan membersihkan rezeki yang kita terima. Maka, jangan takut atau kedekut untuk bersedekah (mengikut kemampuan).
Lagipun, belum pernah kita terdengar orang muflis sebab bersedekah.
Pegang prinsip bersedekah umpama menabung untuk saham akhirat nanti. Pahala yang terhasil dari amalan sedekah semakin hari semakin subur dan berpanjangan tanpa henti. Bersedekahlah dengan tulus ikhlas tanpa mengungkit-ungkit dan jauhkan diri dari bersedekah untuk mendapat nama. Peganglah prinsip “tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima.”
3. Berdoa Bersungguh-sungguh Diwaktu Mustajab Berdoa
Doa adalah senjata orang mukmin. Setiap amalan dan usaha yang telah dilakukan haruslah diiringi dengan doa dan kemudiannya bertawakal kepada Allah SWT.Berdoalah kepada Allah agar memurahkan rezeki dan membukakan pintu rezeki kita seluas-luasnya. Terdapat masa dan ketika di mana ia dikatakan waktu yang amat mustajab untuk berdoa. Antaranya ialah:
  • Doa orang yang teraniaya
  • Doa selepas solat 5 waktu
  • Doa waktu antara 2 khutbah Jumaat
  • Doa waktu solat dhuha
  • Doa diwaktu berjemaah
  • Doa seorang ibu
  • Doa ketika sedang sujud
Gunakanlah sebaik-baiknya senjata orang Mukmin ini. Mudah-mudahan Allah SWT memakbulkan setiap doa kita supaya hidup lebih diberkati. Apabila hidup kita diberkati, maka mudahlah rezeki mengalir kepada kita. Insya-Allah.

Kredit to Irfan Khairi

Istimewa Dari Shaklee

Masuk bulan April semua kecoh pasal GST. Di TV, Radio, FB, Twitter dan macam-macam lain media bercerita pasal GST... Ada yang buruk ada yang baik...

Okeh, sekarang saya tak mahu cerita pasal GST. Apa yang saya nak cerita ialah pasal Promosi Shaklee bulan April ni... Shaklee bagi best price untuk best produk bulan ni.. sesuai utk yg menjaga kesihatan badan dari segi berat badan dan penjagaan hati... Hati sangat penting tau jangan dibuat main.. meh tengok promosi tu... 


haaa, dah tau kan. kalau ada yang nak order, boleh hubungi saya 0132390653. seeloknya wassap / telegram. saya akan layani message anda secepat mungkin. :) 

Ulang Tahun Ke-3

Alhamdulillah,

Usia perkahwinan kami sudah 3 tahun. Rasa macam baru je semlm berdebar waktu akad nikah. hihi...
Terima kasih Ya Allh, kurniakan ku suami yang bertanggungjawab, penyayang dan rajin membantu kerja-kerja rumah...

Untuk ulang tahun ke 3 ni, hubby tanya nak hadiah atau sambut kat hotel (dalam ertikata lain honeymoon lah..hihi). Bila dah diberi pilihan mestilah saya nak gi honeymoon (gataiiii)... saya ni suka melancong aka lepak kat hotel sbb rasa tenang. suka swimming so kt hotel je la ada swimming pool kan...so saya pilih la honeymoon.

Pegi honeymoon ni semua saya arrangekan. duit hubby bg la :) memula pilih hotel kat KL. Flamingo Hotel. tapi mcm mahal sgt..ye la, nk duk semalam je. jauh pulak tu... opppsss lupa nak citer, anak saya tinggal ngan adik...huhu..privasi la konon...baru tinggal sejam dah rindu.

2 minggu sebelum tarikh tu, saya decide pegi Cyberview Resort & Spa. memang dekat dgn rumah. dalam 20 minit je perjalanan. Kawasan Cybervies Resort & Spa memang cantik, bilik bersih dan moden. Rasa puas hati la. Meh kita layan gambar-gambar.







 candle light dinner - dalam kawasan Cyberview jugak,
tak ingat pulak nama restoran italy tu. nanti saya update

Rindu punya pasal, suruh adik anta sofia pagi ahad tu.
Bagi dia mandi kt swimming pool, seronok betul.

Semoga cinta kita kekal ke Jannah. Mama love Papa forever.













Kenali Shaklee

Shaklee Corporation ditubuhkan pada 1956 dan beribu pejabat di Pleasanton, California. Pengasasnya ialah Dr Forrest C Shaklee.

Serba sedikit berkenaan Dr Forrest C Shaklee


  • Dr Forrest C Shaklee dilahirkan pada November di Carlisle, Iowa. Beliau disahkan menghidap penyakit Tuberculosis (batuk kering) sewaktu masih bayi. Doktor meramalkan beliau boleh hidup sehingga 8 tahun.
  • Keluarganya mengambil keputusan untuk berpindah ke kawasan yang lebih bersih persekitarannya. Kesihatan beliau terkawal sehingga beliau meningkat remaja tetapi tidak seaktif dan secergas remaja lain.
  • Dr Forrest Shaklee mendapat ilham dari bahan bacaannya dan mengambil falsafah 'dadah(ubat) hanyalah menutup simptom, tanpa mengubati penyakit.' Beliau sedar dari permerhatian beliau terhadap alam sekitar, manusia boleh dirawat dengan kaedah semulajadi.
  • Pada tahun 1915 Dr Forrest Shaklee mencipta suplemen pertama didunia dalam bentuk makanan dan beliau menamakan 'Vitalized Minerals' yang kini dikenali sebagai Vitalea.
  • Pada tahun 1921, Dr Shaklee disahkan menghidap kanser dan perlu di potong bahagian lengan dan kaki. Beliau menolak dan mengambil keputusan untuk melawan kanser secara semulajadi. Beliau memberitahu kepada isterinya 'Saya akan hidup. Saya akan sembuh. Saya pasti boleh melakukannya'.
  • Shaklee percaya penyembuhan sekiranya beliau terus berfikiran positif dan juga mengambil nutrisi yang lengkap untuk badan beliau.
  • Pada tahun 1922, kanser beliau semakin sembuh dan sel-sel sihat dalam badan beliau telah berjaya mengalahkan sel kanser.
  • Pada tahun 1929, sekali lagi Dr Shaklee ditimpa ujian. Pusat rawatan beliau yang dibina pada tahun 1924 musnah terbakar. Kesemua rekod beliau musnah kecuali sebuah buku inspirasi daripada Elbert Hubbart bertajuk Little Journeys to The Homes of Great. Sebahagian dari dalam buku tersebut berbunyi ' When all else is destroyed, only the product of the mind exists'.
  • Dr Shaklee memilih untuk membuat kajian dan fokus kepada membina tubuh yang sihat berbanding merawat orang yang sakit. Beliau bersara pada tahun 1943 dan mula menulis artikel tentang kuasa minda dan penyembuhan dan kesihatan badan pada tahun 1945.
  • Dr Shaklee dianugerahkan Doctorate in Philosophy daripada CommonWealth University Los Angeles.
Penubuhan Shaklee Corporation.

● Pada penghujung tahun 1956, usia Dr Shaklee 62 tahun, beliau memberitahu anaknya bahawa beliau ingin melakukan sesuatu yang memberi impak terhadap kesedaran masyarakat tentang kepentingan nutrisi dan suplemen.
● Pada April 1956, Shaklee Corporation ditubuhkan. Dr Shaklee berkata kepada anaknya 'Kita akan ajar beberapa orang, dan beberapa orang ni akan ajar kepada yang lain'. Dan dengan beberapa kajian , kerja keras dan komitmen yang tidak berbelah bahagi, akhirnya keluarga Shaklee telah berjaya menjadikan konsep direct selling produk seuplemen menjadi fenomena hari ini. Semuanya bermula dari keyakinan Dr Shaklee tentang kuasa penyembuhan & falsafah 'Toughtmanship' beliau...

Kelas Shaklee Pertama 2015 di Faizland Training Centre (FTC)

Assalamualaikum dan hi,

Firstly, selamat tahun baru kepada pembaca-pembaca blog saya. Bulan 1 dah nak sampai penghujungnya baru la nk buat entry baru...hihi.. konon bebizi sangat la kan... Harap lepas ni boleh push diri untuk tambah entry setiap hari, kalau tak, tak guna la pergi kelas yang boom kebaboom kat Faizland Training Centre (FTC) tu. Tulis entry kali ni pun nak citer pasal kelas di FTC la..

Disebabkan antara 1001 wishlist 2015 saya adalah untuk menambah ilmu dalam Shaklee tahun ni, so dengan semangat berkobar-kobar, saya telah mendaftarkan diri ke beberapa kelas kat FTC untuk Januari ni... Untuk kelas pertama ialah Kelas Asas Blogspot yang dikelolakan oleh grandnanny saya Kak Mashitah Mamat, Pn Kay Karina dan Pn Nurul Aula.

Poster yang mencuri hati saya..ecehhh...
Satu perkara lagi yang membuatkan saya nk pergi kelas ni sebab boleh bawa anak..haaa, orang lain pergi kelas tinggal anak pada pengasuh tapi saya nk bawa anak... Yela, 5 hari tinggal dengan pengasuh, kesian la kat dia kan... So, saya pun bawa anak saya bersama ke kelas ni.. pagi-pagi lagi dah bersilat dengan anak nak menyiapkan dia...

Actually, tempat ni tak susah nak cari sebab terletak dibangunan belakang Hospital An-nur, ala hospital swasta untuk ibu-ibu mengandung tu... Tapi saya terlepas jalan masuk so kena la pusing semula untuk masuk ke kawasan bangunan tu... Kelas terletak di tingkat 3. Bila masuk rasa macam bukan dalam kelas. Rasa macam tempat diskusi santai je.. Dengan anak-anak yang bermain... Hmmm, Sofia mula-mula je malu, lepas tu dia buat macam kat rumah dia je la... Selamba je dia main whiteboard kat depan, tau la papa awak cikgu... Anak papa sangat...

Kelas di dilengkapi dengan kerusi, meja (of coz kena ada kan..), PA sistem yang jelas, nursery untuk anak-anak bermain (banyak permainan dalam tu, untuk bapak-bapak nak lelap mata pun boleh.), surau dan yang utama tandas..hihi.. PM Cery juga sedia makanan ringan dan suplemen Shaklee kat satu sudut tu... Di tingkat bawah bangunan ada kedai makan, tak perlu la pergi jauh-jauh untuk cari makan waktu rehat..
Hayfa Sofia di FTC

suasana dalam kelas

Masing-masing khusyuk menimba ilmu


Untuk kelas seterusnya bulan Januari ni, saya sudah daftar ke kelas basic Shaklee bersama PM Cery.. Tak sabar rasanya.. hihi.. hari tu jumpa malu-malu la sangat kan, segan nak tegur..lagi pun ramai orang.. Sofia pulak kehulu kehilir depan PM Cery... Dia yang sedut aura PM Cery...hihi.. Ada 1 lagi kelas, Shape-up Class tapi saya baru je email nama. Ntah dapat ke tidak... Lagipun tak tanya hubby lagi...huhu.. In Shaa Allah, kalau ada keizinan Allah dan suami boleh la pergi :)

ok, setakat ni dulu entry kali ni..berkenaan pengisian kelas blog seo, in shaa Allah saya tulis dalam entry lain... lepas pergi kelas banyak pulak idea nak tulis tapi kena rangka betul-betul sebelum tulis.







Tahukah anda? (Vitamin c)

Haiwan menghasilkan vitamin C mereka sendiri, seperti arnab mampu menghasilkan 18,000mg (18mg) vitamin C sedangkan manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C. Tambahan pula vitamin C larut-air dan akan hilang berterusan dari tubuh kita. Oleh yang demikian, adalah perlu untuk kita mengambil vitamin C setiap hari. Vitamin C tidak memberi kesan toksik.

Kajian dari Dr. James Scala telah menunjukkan adalah selamat untuk mengambil 5,000mg(10 tablets) hingga 10,000mg (20 tablets) Vitamin C sehari. Dr. Pauling yang menemui vitamin C, mengambil 18mg(18,000mg) sehari dan beliau sihat secara fizikal pada umur 94 tahun.

Adakah vitamin C memadai hanya dari buah?


Setiap hidangan buah-buahan membekalkan sekitar 45-60mg vitamin C. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin C yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah itu ranum. Oleh yang demikian, buah yang tidak ranum mengandungi vitamin C yang sedikit. Kandungan vitamin C pada buah akan berkurangan kepada separuh apabila dipetik dan akan musnah apabila terdedah kepada kepanasan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...